T’agradaria crear una formació online i no saps per on començar? Et connectes a internet i comencen a aparèixer una sèrie de nous conceptes (la majoria anglicismes) que no entens?

És possible que això et faci sentir lluny de l’actualitat tecnològica però no abandonis el vaixell! Si t’estàs plantejant adaptar la teva formació presencial a l’online o simplement crear-la de nou, això t’interessa.

En aquest post obtindràs alguns recursos sobre formacions online que t’ajudaran a seguir navegant pel món virtual amb seguretat i confiança. A més, podràs començar a definir el rumb dels teus objectius.

Com ho farem? Aprofundint en la terminologia de la ensenyança online (e-Learning) i descobrint la millor manera de dur-la a terme a través del següent índex de continguts:

 1. E-Learning: aclarint conceptes
 2. Com puc introduir-me a e-Learning?
 3. Dona la cara a e-Learning
 4. El vídeo com a eina pedagògica
 5. Videotutorial i videocurs
 6. La importància dels vídeocursos i videotutorials professionals a e-Learning
 7. Conclusions
 1. E-LEARNING: ACLARINT CONCEPTES

L’E-Learning significa electronic learning, és a dir, aprenentatge electrònic en anglès. Aquest procés d’aprenentatge es duu a terme a través d’internet amb la utilització de mitjans electrònics. Les persones usuàries interactuen amb el material didàctic mitjançant diferents eines informàtiques. Actualment parlem d’e-Learning 3.0 el qual combina la gestió d’aprenentatge a través d’una plataforma educativa juntament amb eines web i dispositius mòbils. En aquesta forma d’aprenentatge, el vídeo és un dels recursos més utilitzats i eficients com comentarem més endavant.

Hem de diferenciar l’e-Leraning (o e-Learning 3.0) de l’educació a distància, la qual fa referència a l’educació que no necessita un ús excessiu de la tecnologia com podria ser estudiar a través d’un manual cedit per la persona docent o formadora.

 1. COM PUC INTRODUIR-ME A E-LEARNING?

Alhora de realitzar una formació online hem de tenir en compte de quina manera es durà a terme: si serà una formació asíncrona o formació síncrona. La primera és en forma diferida, és a dir, que usuaris/es i docents o formadors/es no estant al mateix temps i espai. Per tant, les persones usuàries aprenen al seu ritme i sense supervisió. Per altra banda, la formació síncrona és en temps real i la interacció entre usuaris/es i docents o formadors/es coincideix en el temps i espai.

En la formació síncrona destaca el Live Learning que es tracta de sessions d’aprenentatge en directe mitjançant videoconferència o streaming  i promouen la participació activa. També existeixen els webinars que són seminaris o conferències online que es transmeten a través d’internet.

A partir d’aquí, ens hem de fer la següent pregunta: ON ho creem? Necessitem una plataforma educativa la qual equivaldria, en el món presencial, a l’escola o centre de formació. En aquest lloc (espai virtual) és on s’imparteixen els cursos, ja sigui un software o una web. Existeixen diferents plataformes de codi obert, comercials o privades amb diferents funcions i també es poden promoure cursos des d’una pàgina web pròpia a través de plugins que gestionen la botiga online.

 1. DONA LA CARA A E-LEARNING

L’e-Learning està transformant l’educació ja que ofereix una màxima flexibilitat horària i permet reduir costos de trasllat i material didàctic obrint les portes a l’aprenentatge personalitzat, individual i organitzacional. Per aquest motiu, està ocupant cada vegada més espai dins les organitzacions empresarials i educatives.

En les seves característiques bàsiques destaquem el sistema multimèdia: vídeo i imatge, audio i text. Aquest sistema és el canal de comunicació entre les persones docents o formadores i l’alumnat o persones usuàries.

És molt important en l’àmbit de la comunicació que les persones receptores sàpiguen qui són les persones emissores. Per aquest motiu, el vídeo passa a convertir-se en el nou format de les formacions online. Està comprovat i els professionals de marketing ho saben molt bé, que donar la cara a la teva professió online (web, xarxes…) genera confiança, la qual pot augmentar les possibilitats de venta. Per tant, en els serveis educatius/pedagògics on la comunicació n’és l’eix central, seguirem la mateixa regla de 3.

 1. EL VÍDEO COM A EINA PEDAGÒGICA

Des de Content Marketing Institute diuen que “Quan utilitzes el vídeo a les xarxes socials tens un 10x més de probabilitats d’enganxar a la teva audiència amb el teu contingut”.

Segons Edgar Dale (pedagog estatunidenc) i la seva piràmide de l’aprenentatge tendim a recordar més tot allò amb el que tenim un grau més elevat d’implicació. Com podem observar a la imatge es diferencia l’activitat passiva de l’activa, segons si interactuem o no amb allò que estem aprenent. Si ens fixem en l’activitat passiva, el grau més elevat d’aprenentatge és el que escoltem i veiem en un 50%, sent el vídeo el recurs que compleix aquest requisit.

A més, el vídeo ofereix la possibilitat de poder utilitzar diferents recursos visuals i sonors que milloren la comprensió de les persones receptores. Per exemple, es poden utilitzar imatges sobre els continguts que s’estan exposant (locució en off) com a exemples o complement del que estem parlant. De fet, el recolzament amb imatges durant l’exposició del contingut, és un recurs utilitzat en les formacions presencials duran molt de temps. Amb la incorporació del vídeo, aquest recurs està implícit i es pot potenciar.

 1. EL VIDEOCURS I EL VIDEOTUTORIAL

Arribats en aquest punt, és essencial parlar de 2 conceptes clau dins les formacions online: el videocurs i el videotutorial.

El videotutorial és el recurs didàctic de suport electrònic que mostra d’una manera detallada, els passos a seguir per a poder executar autònomament un procés determinat o per assolir gradualment un coneixement específic a través d’un vídeo. Aquest, serveix com a recolzament pedagògic per la formació i sol ser breu i pràctic.

El videocurs és un concepte més extens que el videotutorial. Tot el contingut del curs queda inclòs en 1 o més vídeos que integren tota la formació. En l’e-Lerning s’utilitzen aquests dos recursos en diferents ocasions potenciant així una formació més dinàmica i amena. Però, què passa quan la qualitat formal i narrativa del vídeo no és suficientment bona?

 1. LA IMPORTÀNCIA DELS VIDEOCURSOS I VIDEOTUTORIALS PROFESSIONALS

Possiblement alguna vegada hagis vist algun vídeo en alguna formació i hagis deixat de prestar atenció perquè no has pogut evitar pensar que era «molt cutre». Potser era la mala qualitat de la imatge, el lloc, la il·luminació i la decoració poc encertats, el missatge llarg i caòtic… En aquest punt entra la pregunta més important: Què ha passat amb la teva confiança en relació al contingut/professional/formació? Hi ha estudis que demostren com els nivells de confiança estant estretament relacionats al disseny, la imatge i la comunicació. Per aquest motiu, és molt important la professionalitat amb la que estigui fet el videocurs o videotutorial. La professionalitat genererà més confiança a les persones usuàries de la nostra formació. Tanmateix, la integració dels continguts, se’ls farà més amena i dinàmica ja que no es fixaran en com està fet el vídeo (o si, però en un sentit positiu). Per aconseguir la màxima professionalitat serà necessària la creació d’un bon guió dels continguts i posteriorment la materialització adient d’aquest guió en forma visual i sonora.

La qualitat del vídeo té molta importància, tant a nivell narratiu com formal. Per això, ja siguin motion graphics o imatges gravades, han d’estar produïdes amb els alts estàndards de qualitat. Si l’usuari/a mira un vídeo de baixa qualitat, ho percebrà de forma immediata i podria inclòs tancar-lo ràpidament.

 1. CONCLUSIONS
 • Crear la teva formació online és més fàcil del que sembla, tot és començar i anar desenvolupant pas a pas, demanant ajuda sempre que sigui necessari.
 • Des de fa temps, internet ens proporciona una altra manera de relacionar-nos com a societat i l’e-Learning n’és un clar exemple. Aprendre a utilitzar les oportunitats que t’ofereix la nova ensenyança online farà que no et quedis desplaçat de la tecnologia que creix dia a dia.
 • En les formacions online, el vídeo genera una millor acollida i comprensió per part de les persones receptores/usuàries.
 • La utilització del videocurs o videotutorial de forma professional farà créixer l’atenció i confiança de les persones receptores/usuàries.

Per tant, t’aconsellem que sigui quina sigui la manera en què vols dur a terme la teva formació online: utilitzis el vídeo.

Gràcies per la lectura!

Si t’has quedat amb ganes de seguir investigant, pots complementar la informació descarregant el manual gratuït “El teu vídeo per les xarxes” subscrivint-te al nostre butlletí.